Campanyes i estudisLa Fundació Vincle difon un vídeo on posa de...

La Fundació Vincle difon un vídeo on posa de manifest el greu problema del dèficit fiscal balear

NOTA DE PREMSA DE LA FUNDACIÓ VINCLE

Cristòfol Soler (empresari i president del Govern de les Illes Balears entre 1995 i 1996), Guillem López-Casasnovas (catedràtic d’Economia Pública de la Universitat Pompeu Fabra) i Lluís Quetglas (economista i vice-president del Cercle d’Economia de Mallorca) participen en el vídeo.

La Fundació Vincle neix el 2008 amb la voluntat de treballar per una societat cohesionada i inclusiva en tots els àmbits. Actualment estem treballant tres campanyes: l’Euroregió Mediterrània, la llengua en l’empresa i l’arrelament lingüístic de la ciutadania.

El dèficit fiscal balear, un problema greu

Les Illes Balears són la comunitat autònoma de l’Estat espanyol que més dèficit fiscal té, ja que aporta cap al 14% del seu PIB, superant, així, Catalunya (amb un 8,6%) i València (amb un 5-6%). Aquest és el punt de partida d’un vídeo que ha elaborat la Fundació Vincle per difondre entre la ciutadania una problemàtica econòmica que afecta directament el benestar econòmic i social del poble balear.

En el vídeo dues personalitats de l’esfera privada i una de l’esfera pública expliquen, de manera complementària, el perquè d’aquest dèficit fiscal injust i la manca d’inversió pública en el territori balear per part de l’Estat.

Cristòfol Soler, empresari i president de les Illes Balears (1995-1996); Guillem López-Casanovas, catedràtic d’Economia Pública de la Universitat Pompeu Fabra; i Lluís Quetglas, economista i vice-president del Cercle d’Economia de Mallorca, clamen, cadascú des de la seva posició i els seus matisos, per un millor sistema de finançament per al poble balear.

Opinions complementàries

Quetglas afirma que “l’aportació al finançament s’ha de fer en funció de la renda per càpita” i que “les Illes Balears són la segona comunitat de l’Estat que més aporta” mentre que en la renda per càpita es troben en la posició número 9. Quetglas demana un equilibri en això i que estigui alineat.

Soler deixa clar que “l’Estat inverteix molt poc” i que hauria d’invertir en competències com la xarxa de carreteres o la xarxa ferroviària, i que hauria de compensar en el tant per cent de l’índex poblacional de les inversions que fa. Soler subratlla que així està pactat a les transferències, però que no es compleix.

López-Casasnovas es pregunta “d’on vénen aquests fangs” i afirma que vénen d’una pluja fina durant anys d’un finançament autonòmic hostil i una actuació de l’Estat que ha mirat cap a l’altra banda respecte la situació balear.

Tots tres són unànimes en demanar un nou sistema de finançament que sigui més just per al territori balear: Quetglas diu que “hem avançat, però queda molta feina per fer”, i demana que es respecti el principi d’ordinalitat en el nou sistema de finançament que ja toca que s’aprovi. López Casasnovas posa èmfasi en el fet que la gent ha d’entendre que dèficit fiscal és dèficit social, i Soler pensa que l’única solució és la sobirania fiscal, i que això depèn dels ciutadans de les illes.

Teniu 3 minuts? Ho expliquem aquí

N’aportem dades

La Fundació Vincle ja va publicar fa tres anys l’Informe EuroMedi. Anàlisi de les potencialitats de l’Euroregió Mediterrània i de les limitacions que li són imposades, elaborat per l’economista Josep Reyner, on analitzava amb rigor i sense prejudicis, amb dades públiques i privades, dades balears, espanyoles i europees, el dèficit fiscal, la manca de finançament i en inversions públiques de les Illes Balears, Catalunya i València, els tres territoris de l’Estat espanyol més damnificats.

Podeu aprofundir sobre la qüestió entrant en el nostre web www.fundaciovincle.com o consultant la versió resumida de l’informe esmentat en aquest enllaç.

Contacte

  • Podeu seguir-nos al Twitter @FundacioVincle per seguir el nostre dia a dia.
  • Si necessiteu més informació, escriviu a comunicacio@fundaciovincle.cat o truqueu-nos al 691 91 31 69. Persona de contacte: Jordi Manent.
  • Si trobeu interessant la notícia, estarem encantats que la difoneu.

Notícies recents

Aquest Sant Jordi regala el llibre sobre el dèficit fiscal català de Josep Reyner i publicat per la Fundació Vincle

La Fundació Vincle acaba de publicar el llibre Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una...

El web “El català és negoci” es renova per arribar a nous públics

El 2021 la Fundació Vincle, amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua, va crear el web www.elcatalaesnegoci.cat,...

Animem a presentar-se a la nova línia de subvencions per a l’impuls del català a les empreses

Un dels objectius principals de la Fundació Vincle des del seu naixement és treballar perquè l’ús del català a...

Entrevista a Marc Monràs, empresari i ex-alt directiu de banca

Marc Monràs i Vinyes (Sabadell, 1947), actualment és empresari. Està casat, té dues filles i és avi de tres...