Campanyes i estudisPubliquem el llibre Bastons a les rodes: el Corredor...

Publiquem el llibre Bastons a les rodes: el Corredor Mediterrani i la lògica del poder a Espanya, d’Eduard Gracia, que explica clarament les intencions que hi ha al darrere de la poca inversió per a aquesta infraestructura tan cabdal

NOTA DE PREMSA DE LA FUNDACIÓ VINCLE

Com és sabut, sobre el Corredor Mediterrani se n’han escrit moltes notícies i se n’han publicat molts informes tècnics i diversos llibres valuosos: des dels estudis de FERRMED passant pels llibres Qui salvarà el Corredor Mediterrani? (2019), de Jordi Torrent, i Catalunya, potència logística natural: l’Estat contra el mercat (2020), de Ramon Tremosa, fins a La Via Augusta del segle XXI: el corredor mediterrani contra l’Espanya radial (2021), de Josep Vicent Boira. Des de fa molts anys que és un tema de plena actualitat.

Ara, la Fundació Vincle contribueix a aquest debat amb una nova aportació: es tracta de Bastons a les rodes: el Corredor Mediterrani i la lògica del poder a Espanya, de l’economista Eduard Gracia, publicat a finals del 2022 i que ara fem públic.

El llibre de Gracia és revelador, ja que lliga a la perfecció les intencionalitats polítiques per part dels diversos governs de l’Estat espanyol pel que fa a la poca inversió i la lentitud que pateix la construcció del Corredor Mediterrani des de fa dècades amb un conjunt d’informació tècnica irrefutable que explica aquesta situació tan anòmala com aparentment irracional. És el que Ramon Tremosa va batejar com “l’Estat contra el mercat” i, per tant, contra el benestar dels seus ciutadans. El llibre es presentarà a la llibreria Ona de Barcelona el proper 8 de maig del 2023.

La Fundació Vincle neix el 2008 amb la voluntat de treballar per una societat cohesionada i inclusiva en tots els àmbits  i focalitzant els esforços en la llengua catalana com un vincle comú i en la cohesió social i econòmica dels territoris català, valencià i balear. Actualment estem treballant tres campanyes: l’Euroregió Mediterrània, la llengua a l’empresa i l’arrelament lingüístic de la ciutadania.

L’objectiu del llibre

L’objectiu que persegueix Bastons a les rodes: el Corredor Mediterrani i la lògica del poder a Espanya és entendre i explicar perquè l’Estat espanyol no té interès en la construcció completa, i amb un resultat satisfactori i rendible de cara als passatgers i a les mercaderies que es transportarien al llarg de l’eix mediterrani, del Corredor Mediterrani originari, el qual ara, amb la construcció de nous corredors molt menys prioritaris, s’ha convertit en el ramal litoral del Corredor Mediterrani, és a dir, tan sols una part de tota la infraestructura.

Segons Eduard Gracia, l’autor del llibre, “La història del Corredor Mediterrani al seu pas per Espanya és molt difícil d’entendre des de la lògica de la recerca del benestar per als ciutadans. Un corredor ferroviari al llarg del litoral mediterrani de la Península que els estudis assenyalen sens dubte com el que pot aportar més prosperitat a Espanya (i al voltant d’un terç del cost del qual la Unió Europea està disposada a finançar a fons perdut), es veu sistemàticament menystingut pressupostàriament, repetidament endarrerit i sotmès a dissenys de xarxa tan gasius que neguen gran part dels beneficis que hauria d’aportar –alhora que s’inverteix molt més generosament en línies interiors amb volums de demanda molt inferiors”.

Quan l’Estat vol preservar el poder a costa de la seva prosperitat

La clau de tot plegat és la lògica del poder. Com afirma Gracia, “des de la lògica del poder –és a dir, la lògica de la preservació del balanç de poder dins de l’Estat fins i tot a costa de la seva prosperitat– aquestes polítiques adquireixen malauradament molt de sentit. En aquest assaig repassem la política viària espanyola des del segle XVIII fins a l’actualitat, analitzem la realitat present del Corredor Mediterrani i trobem que, tristament, la lògica del poder explica aquesta evolució i aquesta realitat molt millor que la lògica de la prosperitat –cosa que té implicacions inquietants de cara al futur, sobretot a Catalunya i al País Valencià”.

El volum, que fa aportacions noves rellevants, té una voluntat divulgativa, i per això s’acompanya de disset gràfics, la majoria d’elaboració pròpia, i quatre d’infografies, tot amanit amb la ironia d’algunes il·lustracions del dibuixant Miquel Ferreres.

La presentació del llibre

L’assaig d’Eduard Gracia serà presentat per Ramon Tremosa, professor d’economia de la UB i diputat del Parlament de Catalunya, i Joan Amorós, president de FERRMED, el dilluns 8 de maig de 2023 a la llibreria Ona de Barcelona.

El llibre s’ha publicat en paper i també en digital, la versió de la qual us podeu descarregar aquí.

Trobareu més informació en el web www.fundaciovincle.com

Presentació de: Bastons a les rodes: el Corredor Mediterrani i la lògica del poder a Espanya, d’Eduard Gracia

Dia: dilluns 8 de maig de 2023
Hora: 19 hores
Lloc: llibreria Ona de Barcelona (carrer Pau Claris, 94).

Conferenciants: Joan Amorós, Ramon Tremosa, Eduard Gracia i Jordi Manent.

Contacte
Seguiu-nos al Twitter @FundacioVincle per seguir el nostre dia a dia.
Si necessiteu més informació, escriviu-nos a comunicacio@fundaciovincle.cat o truqueu-nos al 691 91 31 69. Persona de contacte: Jordi Manent.

Si trobeu interessant la notícia, estarem encantats que la difongueu.

Notícies recents

Aquest Sant Jordi regala el llibre sobre el dèficit fiscal català de Josep Reyner i publicat per la Fundació Vincle

La Fundació Vincle acaba de publicar el llibre Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una...

El web “El català és negoci” es renova per arribar a nous públics

El 2021 la Fundació Vincle, amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua, va crear el web www.elcatalaesnegoci.cat,...

Animem a presentar-se a la nova línia de subvencions per a l’impuls del català a les empreses

Un dels objectius principals de la Fundació Vincle des del seu naixement és treballar perquè l’ús del català a...

Entrevista a Marc Monràs, empresari i ex-alt directiu de banca

Marc Monràs i Vinyes (Sabadell, 1947), actualment és empresari. Està casat, té dues filles i és avi de tres...