Articles d'opinióSaga, el nou saló del videojoc en català

Saga, el nou saló del videojoc en català

Roger Baldomà. Membre
de l’executiva de la Plataforma
per la Llengua.

El sector del videojoc és una indústria en constant creixement i evolució que té un gran impacte econòmic i cultural a tot el món, i això també és cert per a Catalunya.

A Catalunya, el sector del videojoc té una gran importància perquè aporta valor econòmic: segons el Llibre blanc. La indústria catalana del videojoc 2021, el sector va generar un volum de negoci de més de 550 milions d’euros l’any 2020, amb un creixement del 17% respecte a l’any anterior. Això suposa una important contribució a l’economia catalana.

A Catalunya, el sector del videojoc té una gran importància perquè aporta valor econòmic: segons el Llibre blanc. La indústria catalana del videojoc 2021, el sector va generar un volum de negoci de més de 550 milions d’euros l’any 2020, amb un creixement del 17% respecte a l’any anterior. Això suposa una important contribució a l’economia catalana

Però a més d’aquest volum econòmic, el sector es posiciona cada cop més clarament com una indústria cultural de gran rellevància. Això vol dir que promou la innovació i la creativitat i que té un gran impacte en la societat. Els videojocs són una forma de comunicació i expressió cultural molt popular i en constant evolució. 

És aquest darrer fet el que fa que tingui un gran impacte en les actituds i els usos lingüístics globals de la població. Actualment, el 45% de la població catalana consumeix videojocs, i en particular, en el cas dels joves, el 80% de la població menor d’edat consumeix videojocs de forma regular.

Actualment, el 45% de la població catalana consumeix videojocs, i en particular, en el cas dels joves, el 80% de la població menor d’edat consumeix videojocs de forma regular

Per això, i davant de l’anàlisi que la gran part del consum de videojocs per part de catalanoparlants és en castellà, Plataforma per la Llengua va voler llançar la iniciativa d’organitzar un esdeveniment plenament en català. A més, aprofitava l’oportunitat del fet que ara per ara, després de la desaparició de la NiceOne, Barcelona estava òrfena d’esdeveniments de videojocs. SAGA va néixer, doncs, amb la voluntat de ser l’esdeveniment principal de videojocs plenament en català de tot el domini lingüístic, amb la intenció de contribuir a la normalització lingüística en aquest àmbit.

Davant de l’anàlisi que la gran part del consum de videojocs per part de catalanoparlants és en castellà, Plataforma per la Llengua va voler llançar la iniciativa d’organitzar un esdeveniment plenament en català. […] SAGA va néixer, doncs, amb la voluntat de ser l’esdeveniment principal de videojocs plenament en català de tot el domini lingüístic, amb la intenció de contribuir a la normalització lingüística en aquest àmbit

El SAGA ha servit per presentar en societat tot allò que es fa en català al món del videojoc. En aquesta primera edició hem comptat amb presència de comunitats de jugadors, equips competitius d’esports electrònics, mitjans de comunicació, estudis de videojocs, creadors de contingut, centres formatius i institucions i presència dels seus representats d’arreu del territori del domini lingüístic català. En total hi han pres part més de quaranta expositors dedicats al gaming i als videojocs, tots en català.

Durant el cap de setmana del SAGA van passar més de tres mil cinc-centes persones que, a part de gaudir de tots els expositors, van viure els primers Premis SAGA, coorganitzats amb la comunitat Gaming.cat i la revista Lúdica.cat, que van premiar els millors videojocs que incorporen el català de manera oficial el 2022. El públic també va poder viure en directe la primera competició de ValorantLeague of Legends retransmesa íntegrament en català gràcies a Gamesports Electrònics, que d’aleshores ençà està reconeguda dins del circuit oficial competitiu. A més, també van poder veure en Xixauxas, membre de l’equip de League of Legends del Barça, que per primera vegada jugava un partit retransmès en català.

Tot plegat, ha anat acompanyat d’alguns avenços en la incorporació del català en aquest àmbit, com ho són l’aparició del català com a llengua reconeguda per Steam i per Xbox o l’aparició de cada cop més videojocs i de més qualitat en la nostra llengua.

Plataforma per la Llengua, amb el SAGA, ha posat la primera pedra per crear un esdeveniment que aglutini tot el que es fa en català dins del sector dels videojocs amb un objectiu molt clar: aconseguir que el català tingui més presència en aquest àmbit cultural i industrial tan necessari pel futur del català

Plataforma per la Llengua, amb el SAGA, ha posat la primera pedra per crear un esdeveniment que aglutini tot el que es fa en català dins del sector dels videojocs amb un objectiu molt clar: aconseguir que el català tingui més presència en aquest àmbit cultural i industrial tan necessari pel futur del català. Tanmateix, per assolir aquest mateix objectiu, Plataforma per la Llengua, amb la nova Comissió de videojocs, ja fa més de dos anys que treballa en aquesta línia, i ara mateix s’està centrant en aconseguir que les diferents plataformes de videojocs reconeguin l’existència del català, així com en preparar l’edició del SAGA 2023.

Notícies recents

Natàlia Mas, consellera d’Economia i Hisenda, tancarà la presentació del llibre sobre el dèficit fiscal de l’economista Josep Reyner

NOTA DE PREMSA DE LA FUNDACIÓ VINCLE L’Honorable Senyora Natàlia Mas Guix, consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de...

Presentem el llibre Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una situació a revertir, de Josep Reyner

NOTA DE PREMSA DE LA FUNDACIÓ VINCLE L’economista Josep Reyner fa una nova aportació a la temàtica del dèficit fiscal...

El web “El català és negoci” es renova per arribar a nous públics

El 2021 la Fundació Vincle, amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua, va crear el web www.elcatalaesnegoci.cat,...

Aquest Sant Jordi regala el llibre sobre el dèficit fiscal català de Josep Reyner i publicat per la Fundació Vincle

La Fundació Vincle acaba de publicar el llibre Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una...