Campanyes i estudisÈxit en la presentació del llibre 'Integració europea o...

Èxit en la presentació del llibre ‘Integració europea o marginació espanyola’, d’Eduard Gracia

La presentació del llibre Integració europea o marginació espanyola. El futur bifurcat de Catalunya, el País Valencià i les Balears, de l’economista Eduard Gracia, i que va tenir lloc el passat 16 de maig a la llibreria Ona del carrer Pau Claris de Barcelona, va ser tot un èxit.

© Fundació Vincle

Més d’una quarantena de persones es van congregar per escoltar les sòlides teories d’Eduard Gracia pel que fa a la relació entre l’economia espanyola i l’europea i com la primera afecta de manera determinant, i per desgràcia negativament, als tres principals territoris de l’Euroregió Mediterrània: Catalunya, València i les Illes Balears.

Tal com s’actua actualment, l’economia espanyola afecta negativament les economies de Catalunya, València i les Illes Balears

L’acte el va introduir Jordi Manent, coordinador de la Fundació Vincle, el qual va explicar, pels que no coneixen la fundació, quins són els seus objectius fundacionals i quines campanyes porta a terme. Manent va definir el llibre de Gracia com a brillant i que, igual que l’Informe EuroMedi de Josep Reyner, hi ha una clara vocació divulgativa perquè arribi més enllà dels entesos, i que alhora és un volum innovador que fa aportacions molt rellevants i dóna noves mirades sobre la qüestió. Igualment, Manent va demanar als assistents que el que cal és canviar el marc mental i entendre que els territoris de l’Euroregió són un mateix bloc econòmic tot i que amb similituds i diferències, i que és important que tinguin interessos comuns, sobretot econòmics i empresarials, més enllà de la llengua, la cultura i la tradició.

Manent va definir el llibre de Gracia com a brillant i molt innovador que fa aportacions molt rellevants i dóna noves mirades sobre la qüestió

Tot seguit Ramon Tremosa va agafar la paraula i va resumir la trajectòria de l’autor d’Integració europea o marginació espanyola, que ha estat 25 anys consultor i que ha viatjat molt, i va destacar totes les virtuts del llibre de Gracia. Tremosa va afirmar que el llibre és molt fi i propi d’un estil anglosaxó, que parla molt clar tot i que educadament. També va subratllar la quantitat de gràfics i infografies que es poden veure en el llibre, que són molt aclaridores i que ajuden a il·lustrar el text.

© Fundació Vincle

El diputat del Parlament de Catalunya va subratllar dades molt positives per a l’economia catalana: “Catalunya ha passat, en deu anys, d’acollir 3000 a 9000 multinacionals”, la qual cosa és, per a ell, “una vitalitat que no té una explicació racional”. I va alertar del “corralito” del centralisme espanyol, que Catalunya, València i Balears aconsegueixen “escapolir-se” gràcies a l’obertura internacional, a les inversions de grans empreses líders punteres i a les exportacions que es fan, mentre que ja hi ha especialistes que afirmen que el fenomen de la “España vacía” és irreversible. I va donar una dada important: en 30 anys Madrid s’ha emportat el 50% de la inversió destinada a la infraestructura de les Rodalies de tot Espanya.

Tremosa va elogiar el llibre de Gracia, que és molt fi i propi d’un estil anglosaxó, i va alertar del “corralito” del centralisme espanyol, que Catalunya, València i Balears aconsegueixen “escapolir-se” gràcies a l’obertura internacional, a les inversions de grans empreses líders punteres i a les exportacions que es fan

En la seva intervenció, Eduard Gracia, amb un gran domini de l’oratòria i com si es tractés d’una classe magistral, va descriure sobre el terreny europeu les zones econòmicament productives i les zones econòmicament (i políticament) perdedores, com és el cas de la “España vacía”. En aquells llocs on es concentri més l’activitat, normalment privilegiats, més població s’hi desplaçarà per viure-hi i treballar-hi, i el procés es retroalimentarà. Per poder entendre el per què de l’anomalia europea, Gracia fa una perspectiva europea per demostrar que la gran majoria de les capitals europees irradien riquesa al seu voltant, mentre que Madrid només xucla riquesa, recursos i talent i deixa darrere seu l’Espanya buida.

Mitjançant diversos gràfics i infografies, l’autor del llibre demostra que Madrid rep molta inversió però no l’aprofita perquè no és prou rendible econòmicament, mentre que Catalunya, València i Balears, que reben molts menys recursos, sí que són rendibles econòmicament.

Gracia demostra que Madrid rep molta inversió però no l’aprofita perquè no és prou rendible econòmicament, mentre que Catalunya, València i Balears, que reben molts menys recursos, sí que són rendibles econòmicament

© Fundació Vincle

Ja en el torn de preguntes i respostes, Tremosa va destacar el futur negre que s’albira a l’horitzó de l’Estat espanyol pel que fa a la seva economia, la qual pot trontollar seriosament quan els països del nord d’Europa deixin d’ajudar econòmicament o quan el Banc Central Europeu deixi de comprar deute públic, ja que Espanya en 13 anys (del 2008 al 2021) ha triplicat el deute públic. I va reivindicar el pacte, que és incomplert, per part del govern espanyol actual per gestionar els fons europeus provinents de la partida Next Generation.

L’objectiu que persegueix Integració europea o marginació espanyola és entendre i explicar per què l’Estat espanyol talla les ales als territoris de l’Euroregió Mediterrània quan es tracta de fer-hi inversions econòmiques i en infraestructures. L’explicació és senzilla: el mateix Estat desconfia o té por d’aquests tres territoris perquè tots tres tenen un gran potencial.

Eduard Gracia va tancar l’acte recomanant que per evitar aquest centralisme espanyol cal que els territoris de l’Euroregió no es deixin arraconar i creixen econòmicament i productivament, i que per tot plegat cal prendre consciència de la nostra situació i posició

Eduard Gracia va tancar l’acte recomanant que per evitar aquest centralisme espanyol cal que els territoris de l’Euroregió no es deixin arraconar i creixen econòmicament i productivament, i que per tot plegat cal prendre consciència de la nostra situació i posició, perquè a Espanya, si no hi hagués la intervenció de l’Estat, l’activitat es desplaçaria cap a l’Euroregió Mediterrània.

Entre els presents a l’acte, hi van assistir patrons de la Fundació Vincle, economistes i persones interessades en la temàtica.

Podeu descarregar-vos la versió digital del llibre aquí.

Podeu veure la presentació del llibre aquí:

Podeu veure l’entrevista (del minut 16.43 al minut 31.40) que Eduard Berraondo ha fet a Eduard Gracia parlant sobre el llibre al programa “Estat de la nació” (13—5-2022):

Notícies recents

Animem a presentar-se a la nova línia de subvencions per a l’impuls del català a les empreses

Un dels objectius principals de la Fundació Vincle des del seu naixement és treballar perquè l’ús del català a...

Entrevista a Marc Monràs, empresari i ex-alt directiu de banca

Marc Monràs i Vinyes (Sabadell, 1947), actualment és empresari. Està casat, té dues filles i és avi de tres...

El llibre sobre el Corredor Mediterrani d’Eduard Gracia es presenta arreu

Unes setmanes enrere llistàvem les notícies dels diversos mitjans de comunicació que han parlat del llibre Bastons a les rodes:...

Entrevista a l’economista Guillem López-Casasnovas sobre el dèficit fiscal balear

El prestigiós catedràtic d’Economia Pública de la Universitat Pompeu Fabra, Guillem López-Casasnovas, respon diverses preguntes en el vídeo titulat...