Campanyes i estudisLa Fundació Vincle impulsa amb la Plataforma per la...

La Fundació Vincle impulsa amb la Plataforma per la Llengua el Manifest en suport del català “Només hi faltes tu”

NOTA DE PREMSA DE LA FUNDACIÓ VINCLE

Els metges Magda Campins i Jaume Padrós, els empresaris Joan Font i  Jaume Roures, la cantant Marina Rossell i els periodistes i comunicadors Marc Giró i Pilar Rahola, a més d’institucions i entitats com l’Acadèmia del Cinema Català, l’Associació de Treballadors Pakistanesos, la Cambra de Comerç de Girona, la Casa Amaziga, CECOT i FemCAT, entre els signants.

A més del manifest, que és signat per 49 personalitats, institucions, patronals, entitats i sindicats, la Fundació Vincle també lliurarà 40 propostes de millora del català en el marc del procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua

La Fundació Vincle neix el 2008 amb la voluntat de treballar per una societat cohesionada i inclusiva en tots els àmbits i focalitzant els esforços en la llengua catalana com un vincle comú i en la cohesió social i econòmica dels territoris català, valencià i balear. Actualment estem treballant tres campanyes: l’Euroregió Mediterrània, la llengua a l’empresa i l’arrelament lingüístic de la ciutadania.

Presentació del manifest: què demanem?

En el marc del Pacte Nacional per la Llengua, el Manifest en suport del català “Només hi faltes tu” (vegeu-lo aquí: https://accionspelcatala.cat/és una iniciativa de la Fundació Vincle i la Plataforma per la Llengua que interpel·la el govern de la Generalitat de Catalunya i tota la ciutadania del nostre país perquè facin més accions per la llengua. El mateix manifest inclou una sèrie de propostes de millora de la llengua catalana que toca els principals àmbits on es mou la llengua i en els quals li cal avançar, com l’educació, la sanitat, l’audiovisual, l’empresa, l’acollida i cohesió social, etc. Entre les reclamacions al govern hi ha que s’apliqui la immersió, que es faci complir les lleis vigents que protegeixen el català, que s’incrementin els requisits lingüístics a l’administració pública, que s’impulsi la formació en català en el si de les empreses i que es faciliti la integració dels nouvinguts. 

El manifest també interpel·la l’Estat espanyol: se li demana, per enèsima vegada, que assumeixi la pluralitat de cultures que l’integren. 

Qui el signa?

El manifest ha estat signat per 49 personalitats, institucions, patronals, entitats i sindicats de procedència i sectors diversos que busquen aquesta transversalitat de la llengua catalana i el compromís de tothom.

Entre els signants hi ha persones del món de l’empresa, com Xavier Albertí (Embotits La Selva), Joan Font (Bon Preu), Jaume Roures (productor audiovisual) i Anna M. Schlegel (autora de Truly Global), a més de la Cambra de Comerç de Girona, CECOT i FemCAT; del món de l’educació, com el pare de la immersió lingüística Joaquim Arenas, el professor i ex-director general de l’Escola Bressola Joan Pere Le Bihan i la pedagoga Teresa Triadú, a més de la Fundació Pere Tarrés; del món del periodisme i de la comunicació, com Miquel Calçada, Germà Capdevila, Vicent Partal, Pilar Rahola i Toni Soler; del món de la música, com Nel·lo C, Marina Rossell i Alidé Sans; i del món de la medicina, com Magda Campins i Jaume Padrós; del món de l’espectacle i audiovisual, com Marc Giró, Joan Grivé, Joel Joan i Long Li Xue, a més de l’Acadèmia del Cinema Català; i també del sector social, com l’Associació de Treballadors Pakistanesos, la Casa Amaziga de Catalunya, el Casal dels Infants i la Intersindical-CSC.

Qui el pot signar?

El manifest el pot signar tothom qui ho vulgui. I és que animem a tots els ciutadans de Catalunya, i també a qualsevol col·lectiu, entitat, empresa o institució, que el signin. Els signants són precisament 49 perquè es demana que el firmant número 50 sigui tant el govern de la Generalitat de Catalunya com qualsevol ciutadà de Catalunya que se senti compromès amb la millora del català. 

40 propostes pel català

A més, la Fundació Vincle lliurarà avui mateix en el web de la Generalitat de Catalunya habilitat per rebre propostes de col·lectius del Pacte Nacional per la Llengua, un total de 40 propostes dirigides a la Secretaria de Política Lingüística i a tot el govern de Catalunya de millora de la llengua catalana.

Les podeu descarregar en aquest enllaç.

Informació bàsica

Trobareu el manifest i tots els seus signants en el següent web: https://accionspelcatala.cat/ És en el mateix web on la ciutadania s’hi pot sumar a títol individual i fent créixer el número d’adhesions.

Descarregueu-vos el manifest pel català aquí.

Trobareu les 40 propostes pel català aquí.

Trobareu més informació en el web www.fundaciovincle.com.

Contacte

  • Seguiu-nos al Twitter @FundacioVincle per seguir el nostre dia a dia.
  • Si necessiteu més informació, escriviu-nos a comunicacio@fundaciovincle.cat o truqueu-nos al 691 91 31 69. Persona de contacte: Jordi Manent.
  • Si trobeu interessant la notícia, estarem encantats que la difongueu.

Notícies recents

Natàlia Mas, consellera d’Economia i Hisenda, tancarà la presentació del llibre sobre el dèficit fiscal de l’economista Josep Reyner

NOTA DE PREMSA DE LA FUNDACIÓ VINCLE L’Honorable Senyora Natàlia Mas Guix, consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de...

Presentem el llibre Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una situació a revertir, de Josep Reyner

NOTA DE PREMSA DE LA FUNDACIÓ VINCLE L’economista Josep Reyner fa una nova aportació a la temàtica del dèficit fiscal...

El web “El català és negoci” es renova per arribar a nous públics

El 2021 la Fundació Vincle, amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua, va crear el web www.elcatalaesnegoci.cat,...

Aquest Sant Jordi regala el llibre sobre el dèficit fiscal català de Josep Reyner i publicat per la Fundació Vincle

La Fundació Vincle acaba de publicar el llibre Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una...