Campanyes i estudisEntrevista a l’economista Guillem López-Casasnovas sobre el dèficit fiscal...

Entrevista a l’economista Guillem López-Casasnovas sobre el dèficit fiscal balear

El prestigiós catedràtic d’Economia Pública de la Universitat Pompeu Fabra, Guillem López-Casasnovas, respon diverses preguntes en el vídeo titulat “El dèficit fiscal balear: un problema per resoldre”, elaborat per la Fundació Vincle. López-Casasnovas contesta preguntes com “¿Per què les Illes Balears són la comunitat autònoma de l’Estat espanyol amb més dèficit fiscal?”, “A què es deu aquest maltractament?” i també “Com li afecta a la població balear aquesta situació de dèficit fiscal?”, entre d’altres.

El vídeo, d’una durada de més de vuit minuts, pretén aprofundir i alhora divulgar la greu problemàtica del dèficit fiscal que pateixen els ciutadans de les Illes Balears. I és que hem de tenir present que les Illes són la comunitat autònoma de l’Estat espanyol que té la xifra del dèficit fiscal més alta i que, segons els darrers estudis, arriba al 15% del seu PIB, superant, així, Catalunya (amb un 8,6%) i València (amb un 5-6%).

“L’entrevista a Guillem López-Casanovas pretén aprofundir i alhora divulgar la greu problemàtica del dèficit fiscal que pateixen els ciutadans de les Illes Balears. I és que hem de tenir present que les Illes són la comunitat autònoma de l’Estat espanyol que té la xifra del dèficit fiscal més alta i que, segons els darrers estudis, arriba al 15% del seu PIB, superant, així, Catalunya (amb un 8,6%) i València (amb un 5-6%)”.

El 2020, l’economista Josep Reyner va publicar l’Informe EuroMedi. Anàlisi de les potencialitats de l’Euroregió Mediterrània i de les limitacions que li són imposades. El llibre, editat per la Fundació Vincle la versió resumida del qual podeu descarregar-vos en català aquí i en anglès aquí, ja quantificava, amb les dades que es disposaven aleshores, d’aquest drenatge fiscal de les Balears amb un 11,5%, tal com es veu en l’infografia que reproduïm.

A principis del 2023 la Fundació Vincle va fer públic el vídeo de sensibilització sobre el dèficit fiscal balear i on es reclamava un millor finançament i es posava de manifest la manca d’inversió pública en el territori balear per part de l’Estat. Entre les personalitats que alertaven d’aquest greu problema de finançament, hi havia Cristòfol Soler, empresari i president del Govern de les Illes Balears entre 1995 i 1996; Guillem López-Casasnovas, catedràtic d’Economia Pública de la Universitat Pompeu Fabra; i Lluís Quetglas, economista i vice-president del Cercle d’Economia de Mallorca.

Podeu aprofundir sobre la qüestió entrant en el nostre web.

Podeu veure el vídeo aquí.

Notícies recents

Excel·lent acollida del llibre Bastons a les rodes: el Corredor Mediterrani i la lògica del poder a Espanya

El llibre Bastons a les rodes: el Corredor Mediterrani i la lògica del poder a Espanya, escrit per l’economista, professor...

Jordi Porta, en el nostre record

Ara fa uns dies moria Jordi Porta i Ribalta (Barcelona, 1936-2023), a l’edat de 86 anys, un home bo...

Seguiu en directe la presentació del llibre Bastons a les rodes: el Corredor Mediterrani i la lògica del poder a Espanya, d’Eduard Gracia

A partir de les 19 hores podreu seguir en directe la presentació de Bastons a les rodes: el Corredor Mediterrani i la...

Presentem el llibre Bastons a les rodes: el Corredor Mediterrani i la lògica del poder a Espanya, d’Eduard Gracia

El proper dilluns 8 de maig a les 19 hores la Fundació Vincle presentarà el llibre Bastons a les rodes: el...