Campanyes i estudisEntrevista a l’economista Guillem López-Casasnovas sobre el dèficit fiscal...

Entrevista a l’economista Guillem López-Casasnovas sobre el dèficit fiscal balear

El prestigiós catedràtic d’Economia Pública de la Universitat Pompeu Fabra, Guillem López-Casasnovas, respon diverses preguntes en el vídeo titulat “El dèficit fiscal balear: un problema per resoldre”, elaborat per la Fundació Vincle. López-Casasnovas contesta preguntes com “¿Per què les Illes Balears són la comunitat autònoma de l’Estat espanyol amb més dèficit fiscal?”, “A què es deu aquest maltractament?” i també “Com li afecta a la població balear aquesta situació de dèficit fiscal?”, entre d’altres.

El vídeo, d’una durada de més de vuit minuts, pretén aprofundir i alhora divulgar la greu problemàtica del dèficit fiscal que pateixen els ciutadans de les Illes Balears. I és que hem de tenir present que les Illes són la comunitat autònoma de l’Estat espanyol que té la xifra del dèficit fiscal més alta i que, segons els darrers estudis, arriba al 15% del seu PIB, superant, així, Catalunya (amb un 8,6%) i València (amb un 5-6%).

“L’entrevista a Guillem López-Casanovas pretén aprofundir i alhora divulgar la greu problemàtica del dèficit fiscal que pateixen els ciutadans de les Illes Balears. I és que hem de tenir present que les Illes són la comunitat autònoma de l’Estat espanyol que té la xifra del dèficit fiscal més alta i que, segons els darrers estudis, arriba al 15% del seu PIB, superant, així, Catalunya (amb un 8,6%) i València (amb un 5-6%)”.

El 2020, l’economista Josep Reyner va publicar l’Informe EuroMedi. Anàlisi de les potencialitats de l’Euroregió Mediterrània i de les limitacions que li són imposades. El llibre, editat per la Fundació Vincle la versió resumida del qual podeu descarregar-vos en català aquí i en anglès aquí, ja quantificava, amb les dades que es disposaven aleshores, d’aquest drenatge fiscal de les Balears amb un 11,5%, tal com es veu en l’infografia que reproduïm.

A principis del 2023 la Fundació Vincle va fer públic el vídeo de sensibilització sobre el dèficit fiscal balear i on es reclamava un millor finançament i es posava de manifest la manca d’inversió pública en el territori balear per part de l’Estat. Entre les personalitats que alertaven d’aquest greu problema de finançament, hi havia Cristòfol Soler, empresari i president del Govern de les Illes Balears entre 1995 i 1996; Guillem López-Casasnovas, catedràtic d’Economia Pública de la Universitat Pompeu Fabra; i Lluís Quetglas, economista i vice-president del Cercle d’Economia de Mallorca.

Podeu aprofundir sobre la qüestió entrant en el nostre web.

Podeu veure el vídeo aquí.

Notícies recents

Natàlia Mas, consellera d’Economia i Hisenda, tancarà la presentació del llibre sobre el dèficit fiscal de l’economista Josep Reyner

NOTA DE PREMSA DE LA FUNDACIÓ VINCLE L’Honorable Senyora Natàlia Mas Guix, consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de...

Presentem el llibre Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una situació a revertir, de Josep Reyner

NOTA DE PREMSA DE LA FUNDACIÓ VINCLE L’economista Josep Reyner fa una nova aportació a la temàtica del dèficit fiscal...

El web “El català és negoci” es renova per arribar a nous públics

El 2021 la Fundació Vincle, amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua, va crear el web www.elcatalaesnegoci.cat,...

Aquest Sant Jordi regala el llibre sobre el dèficit fiscal català de Josep Reyner i publicat per la Fundació Vincle

La Fundació Vincle acaba de publicar el llibre Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una...