Articles d'opinióPràcticament el 30% de la població de l’Estat espanyol...

Pràcticament el 30% de la població de l’Estat espanyol viu a l’Euroregió Mediterrània

El potencial de l’Euroregió es demostra absorbint el 38,3% del creixement total de la població en el període 1980-2018 per tota Espanya

Josep Reyner. Economista

Un indicador fonamental de la dinàmica social i econòmica d’un territori és la població. En funció de la població que hi hagi, hi haurà més o menys oportunitats de treball, més o menys comunicacions i sistemes de transport i uns serveis públics (escoles, hospitals…) més a l’abast de la gent o una mica allunyats del territori.

Els tres territoris de l’Euroregió Mediterrània (Catalunya, València i Illes Balears) suposen quasi el 30% del total de la població espanyola, amb 13,7 milions de persones. I durant el període 1980-2018 l’Euroregió ha absorbit el 38,3% del creixement de la població espanyola, és a dir, 3,6 milions sobre 9,3 d’increment de la població. Els altres eixos poblacionals de l’Estat són Madrid, Andalusia i les Canàries. Aquest creixement contrasta amb el que s’anomena la “España vaciada”, en particular Castella i Lleó, Astúries, Galícia i Extremadura.

Catalunya és la més poblada dels tres territoris de l’Euroregió, amb 7,6 milions de persones, és la que ha crescut menys en termes percentuals (29,1% en el període esmentat). Les Illes Balears, que és el territori menys poblat de l’Euroregió amb 1,13 milions, és en canvi la comunitat que major creixement percentual ha tingut de tot l’Estat amb un 74,9%. València, amb quasi 5,0 milions, també ha presentat un creixement significatiu amb un 37,0%.

En el gràfic següent es pot comprovar tot el creixement o decreixement poblacional de tots els territoris de l’Estat espanyol.

Tota aquesta informació la podeu trobar, més ampliada, en l’Informe EuroMedi. Anàlisi de les potencialitats de l’Euroregió Mediterrània i de les limitacions que li són imposades, publicat per la Fundació Vincle i que trobareu a les llibreries. Podeu llegir la versió reduïda de l’informe aquí.

Notícies recents

Aquest Sant Jordi regala el llibre sobre el dèficit fiscal català de Josep Reyner i publicat per la Fundació Vincle

La Fundació Vincle acaba de publicar el llibre Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una...

El web “El català és negoci” es renova per arribar a nous públics

El 2021 la Fundació Vincle, amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua, va crear el web www.elcatalaesnegoci.cat,...

Animem a presentar-se a la nova línia de subvencions per a l’impuls del català a les empreses

Un dels objectius principals de la Fundació Vincle des del seu naixement és treballar perquè l’ús del català a...

Entrevista a Marc Monràs, empresari i ex-alt directiu de banca

Marc Monràs i Vinyes (Sabadell, 1947), actualment és empresari. Està casat, té dues filles i és avi de tres...