DestacatJordi Porta, en el nostre record

Jordi Porta, en el nostre record

Ara fa uns dies moria Jordi Porta i Ribalta (Barcelona, 1936-2023), a l’edat de 86 anys, un home bo i un constructor de país, com el va definir el seu amic Jordi Sànchez; un activista i un renovador, com l’han definit d’altres.

Des de ben jove que Porta va ser una persona molt compromesa amb el país i amb la llengua. I ho va fer amb constància durant anys i impulsant o participant en moltíssimes accions i iniciatives. Era llicenciat en filosofia per la Universitat de Barcelona, però al llarg de la seva vida més que escriure llibres –en va publicar tres– es va dedicar a posar en pràctica el seu pensament nacional i social a través de moltes entitats i institucions convertint-se, així, en un molt bon activista. I és que va estar vinculat amb els Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, amb el Congrés de Cultura Catalana, amb l’Associació per a les Noves Bases de Manresa, amb el Patronat Català Pro Europa… i va presidir el Centre Unesco de Catalunya, l’Opinió Catalana i la Fundació Enciclopèdia Catalana.

Des de ben jove que Porta va ser una persona molt compromesa amb el país i amb la llengua. I ho va fer amb constància durant anys i impulsant o participant en moltíssimes accions i iniciatives

A Jordi Porta, que va ser Síndic de Greuges de la Universitat Autònoma de Barcelona, se’l recordarà sobretot per la seva empremta deixada com a director de la Fundació Jaume Bofill entre 1971 i el 2001 i com a primer president de la nova etapa, del tot renovada, d’Òmnium Cultural (2002-2010).

El 2001 va entrar a formar part de l’estrenat Consell Consultiu de la Plataforma per la Llengua, i el 2008 va entrar a formar part del patronat de la nostra fundació, la Fundació Vincle. En tant que persona sempre preocupada per la salut del català, Porta encaixava perfectament a Vincle i hi feia aportacions. La darrera vegada que va venir, va ser al patronat del 17 de febrer d’enguany.

A Jordi Porta, que va ser Síndic de Greuges de la Universitat Autònoma de Barcelona, se’l recordarà sobretot per la seva empremta deixada com a director de la Fundació Jaume Bofill i com a primer president de la nova etapa, del tot renovada, d’Òmnium Cultural (2002-2010). El 2008 va entrar a formar part del patronat de la Fundació Vincle. En tant que persona sempre preocupada per la salut del català, Porta encaixava perfectament a Vincle i hi feia aportacions

A més dels seus dos llibre de memòries, el filòsof va publicar, el 2005, el llibre El català, o ara o mai!, en què esperonava a no adormir-nos per aconseguir millors quotes de benestar en pro de la llengua catalana. Porta va rebre la Creu de Sant Jordi (2010), la Medalla d’Honor de Barcelona (2011) i el Doctor Honoris Causa per la UAB (2013).

S’ha escrit molt sobre Jordi Porta, i nosaltres, com a fundació, fem la nostra aportació amb aquesta notícia de record. Tanmateix, volem recomanar dos articles de dues persones que el van tractar: el de Jordi Sànchez, titulat “Jordi Porta, un home bo, constructor i cohesionador de país” (El Nacional, 14-6-2023), i el de Jordi Manent, titulat “Jordi Porta, filòsof, activista i renovador d’Òmnium Cultural” (El Punt Avui, 16-6-2023).

Des del patronat de la Fundació Vincle lamentem molt la mort del nostre patró i amic Jordi Porta i Ribalta i li agraïm la seva bondat, els seus consells i el seu compromís amb el país i la llengua catalana

Des del patronat de la Fundació Vincle lamentem molt la mort del nostre patró i amic Jordi Porta i Ribalta i li agraïm la seva bondat, els seus consells i el seu compromís amb el país i la llengua catalana.

Notícies recents

Animem a presentar-se a la nova línia de subvencions per a l’impuls del català a les empreses

Un dels objectius principals de la Fundació Vincle des del seu naixement és treballar perquè l’ús del català a...

Entrevista a Marc Monràs, empresari i ex-alt directiu de banca

Marc Monràs i Vinyes (Sabadell, 1947), actualment és empresari. Està casat, té dues filles i és avi de tres...

El llibre sobre el Corredor Mediterrani d’Eduard Gracia es presenta arreu

Unes setmanes enrere llistàvem les notícies dels diversos mitjans de comunicació que han parlat del llibre Bastons a les rodes:...

Entrevista a l’economista Guillem López-Casasnovas sobre el dèficit fiscal balear

El prestigiós catedràtic d’Economia Pública de la Universitat Pompeu Fabra, Guillem López-Casasnovas, respon diverses preguntes en el vídeo titulat...