ArrelamentAccions a favor de la llengua al barri de...

Accions a favor de la llengua al barri de Sant Roc: els tallers de rap

D’acord amb la nostra voluntat de fer penetrar la llengua catalana d’una manera amena, divertida i social entre aquelles zones sociolingüísticament més difícils pel català, el passat dimecres 24 de març la Fundació Vincle va ser present al barri de Sant Roc, a Badalona, amb uns tallers de rap en català.

Concretament els tallers es van dur a terme entre alumnes d’ESO de l’Institut Eugeni d’Ors de Sant Roc. El raper Nel·lo C va captivar l’atenció dels alumnes amb una sèrie de reflexions sobre la importància d’aprendre el català, així com altres llengües, basades sobretot en consideracions socials. “Perquè cadascú ha de preservar la llengua que parla a casa, però també és molt important que sapigueu la llengua del lloc, i aprendre com més llengües millor és molt bo”, deia Nel·lo C.

El raper Nel·lo C va captivar l’atenció dels alumnes amb una sèrie de reflexions sobre la importància d’aprendre el català, així com altres llengües, basades sobretot en consideracions socials. “Perquè cadascú ha de preservar la llengua que parla a casa, però també és molt important que sapigueu la llengua del lloc

El taller va tenir dues parts: una primera en què hi va haver un debat obert entre el raper i els alumnes sobre la importància de les llengües i sobre com veien ells el català, i una segona on es va posar en pràctica les habilitats lingüístiques i musicals dels alumnes per compondre, per grups, un petit rap en català. Algun, per exemple, desconeixedor de la vitalitat autèntica del català, afirmaven de bona fe que tan sols un 10% de la població consumeix cultura en català (les estadístiques apunten entre un 25 i més del 60% segons els sectors), però Nel·lo C ja els va dir que la llengua catalana, tot i la problemàtica, està més expandida del que alguns es pensen. També va ser interessant per als alumnes saber quines llengües parlen ells a casa: d’un grup d’uns 15 alumnes, un parlava rus a casa, un altre àrab, un altre amazig i la resta castellà. Tan sols dos dels alumnes que parlaven castellà a casa també parlen una mica en català.

El resultat d’aquests tallers és satisfactori perquè permet acostar de manera lúdica la llengua catalana entre persones que, més enllà de l’escola, no hi tenen pràcticament cap interacció social.

El resultat d’aquests tallers és satisfactori perquè permet acostar de manera lúdica la llengua catalana entre persones que, més enllà de l’escola, no hi tenen pràcticament cap interacció social

Nel·lo C és el nom artístic d’Oriol Carcolse (Sabadell, 1990), el qual és músic, cantant, compositor i productor audiovisual. Home de molta personalitat, ha editat tres discs en solitari (Arrels EP, Llunàtics i Ànima rebel), a més de desenes de videoclips, tots en català. Un dels darrers clips va ser “Fills de la Mina” (2020) , una iniciativa de la Plataforma per la Llengua que comptà amb el suport de la Fundació Vincle, on hi van participar, a més del raper, el guitarrista Rafalito Salazar i els joves del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs.

Aquestes accions s’inscriuen dins del Projecte d’arrelament lingüístic a l’Eix Besòs (2020-2021) de la Fundació Vincle, un programa que es desenvoluparà al llarg d’aquest 2021 i que compta amb el suport de Caixabank i la col·laboració de la Plataforma per la Llengua. La idea bàsica és potenciar l’ús oral interpersonal del català i l’arrelament lingüístic dels parlants.

Notícies recents

Aquest Sant Jordi regala el llibre sobre el dèficit fiscal català de Josep Reyner i publicat per la Fundació Vincle

La Fundació Vincle acaba de publicar el llibre Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una...

El web “El català és negoci” es renova per arribar a nous públics

El 2021 la Fundació Vincle, amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua, va crear el web www.elcatalaesnegoci.cat,...

Animem a presentar-se a la nova línia de subvencions per a l’impuls del català a les empreses

Un dels objectius principals de la Fundació Vincle des del seu naixement és treballar perquè l’ús del català a...

Entrevista a Marc Monràs, empresari i ex-alt directiu de banca

Marc Monràs i Vinyes (Sabadell, 1947), actualment és empresari. Està casat, té dues filles i és avi de tres...