DestacatÈxit en la presentació de l’Informe EuroMedi. La crònica

Èxit en la presentació de l’Informe EuroMedi. La crònica

El passat dimecres 8 de juliol a les 18.30 hores la Fundació Vincle va presentar, al Col·legi de Periodistes, l’Informe EuroMedi. Anàlisi de les potencialitats de l’Euroregió Mediterrània i de les limitacions que li són imposades.

Malgrat les dificultats sanitàries causades per la Covid-19, que limitaven el nombre de persones que podien ser presents a la sala, uns 50 assistents van omplir l’espai on es feia la presentació.

Mar Forcada, la secretària de la Fundació Vincle, va ser la conductora de l’acte, la qual va explicar els inicis de la Fundació. En primer lloc va parlar Jordi Manent, coordinador de la Fundació Vincle i coordinador també de l’Informe EuroMedi, el qual va recordar la trajectòria modesta però compromesa amb el país de la Fundació Vincle. Pel que fa a l’Informe EuroMedi, i a la campanya de l’Euroregió Mediterrània, Manent va voler destacar el següent: “Nosaltres creiem que es pot criticar qualsevol d’aquests governs de l’Euroregió, el que sigui i governat pel color polític que sigui, per si la gestió ha estat més bona o més dolenta, però el que no és just és criticar-los perquè el finançament aportat en educació, sanitat, cultura, etc. no és suficient. És injust perquè la responsabilitat principal per no dir única d’aquest mal finançament rau a l’Estat espanyol, i no als governs autonòmics. Aquesta és una de les idees centrals d’aquesta campanya que volem que quedi clar per a tothom i que cal divulgar fins a l’extenuació. I és que vindran noves retallades, i grosses, i la culpa no serà del govern balear, valencià o català de torn. I cal que la ciutadania sigui conscient d’aquesta situació”.

A continuació va fer una llarga exposició l’economista Josep Reyner, principal autor del volum, el qual va començar recordant el progrés indubtable de l’economia de l’Estat espanyol, el qual ha anat estretament vinculat a la integració a la Unió Europea i a l’adopció de l’euro, però condicionat per un model basat en activitats de baixa productivitat amb les conseqüències que això comporta. Reyner postil·lava que malgrat tot aquest progrés s’ha mantingut la desigualtat territorial en benefici principalment de Madrid, i que només quatre territoris –entre els quals els tres de l’Euroregió– sustenten el benestar de la resta, amb anomalies molt notables. L’economista va parlar d’un sistema de finançament caduc, injust i arbitrari, i que els territoris de l’Euroregió són sistemàticament penalitzats, com per exemple amb l’infrafinançament i la manca d’inversió pública.

Reyner va destacar la frase següent: “L’Euroregió és la llar de quasi el 30% de la població de l’Estat, genera el 31% del PIB i el 35% de la producció industrial, aporta el 36,5% de les exportacions i rep el 51% del turisme estranger”. Els efectes econòmics de la Covid-19, segons Reyner, “aguditzarà els problemes plantejats”, i per això els territoris de l’Euroregió s’han de preparar per fer-hi front.

Segons Reyner, en aquests moments es donen unes circumstàncies determinades que fa que hi pugui haver unes necessitats estratègiques conjuntes entre els territoris de Catalunya, València i les Illes Balears. Aquestes necessitats i propostes són:

  • Lluitar contra la recentralització i defensar una visió diferent de l’Estat.
  • Impuls de la transformació del model productiu centralitzador, ineficient, exhaurit i poc innovador.
  • Recuperar l’endarreriment de les infraestructures de cada territori.
  • Millorar el benestar dels seus ciutadans aconseguint un finançament suficient, just i veritablement autònom.

Acabada la intervenció de l’autor de l’Informe EuroMedi, el professor d’economia de la UB i ex-eurodiputat Ramon Tremosa, va elogiar l’informe i va excel·lir en una sòlida argumentació pel que fa a la discriminació secular que aquests territoris han patit en el finançament i en les infraestructures. I és que Tremosa coneix millor que ningú la situació en tant que estudiós de la problemàtica i autor de molts llibres sobre la qüestió (alguns dels quals trobareu a la bibliografia recomanada del web de la Fundació Vincle).

L’economista Marta Curto, directora general d’Anàlisi Econòmica del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i d’Hisenda de la Generalitat de Catalunya, va valorar l’Informe EuroMedi perquè es tracta d’un compendi molt útil, i que la decisió d’elaborar-lo era molt encertada. Curto va explicar el pla de reconstrucció econòmica que està duent a terme la Generalitat de Catalunya a causa dels estralls causats a l’economia per la Covid-19, i com aquesta reconstrucció encara troba més dificultats per la manca d’un finançament just.

A l’acte hi va ser present l’ex-president Jordi Pujol, acompanyat de la seva muller; diversos patrons de la Fundació Vincle, com l’empresari Marc Monràs, la filòloga Teresa Casals i l’historiador Francesc Marco; l’escriptor i ex-president del CoNCA Carles Duarte; el director d’El Temps Manuel Lillo i diversos economistes, entre d’altres persones.

Notícies recents

L’Euroregió Mediterrània genera el 31% del PIB espanyol

La població de l’Euroregió ha passat de representar el 27,1% de tot l’Estat el 1980 al 29,2% el 2018 El...

L’economista Frederic Ribas, en el record

El passat 13 de maig ens deixava l’economista Frederic Ribas i Massana (Barcelona, 1947-2021). Tal com han apuntat diversos...

Concret, una revista d’economia i pensament de l’Euram, en marxa

Sempre és una bona notícia la continuïtat d’una publicació que té per objectiu difondre recerques i assaigs d’economia i...

Quan les carrosses tornin a ser carbasses: la fi dels diners fàcils i els escenaris futurs d’Europa II. L’hora de les decisions

Paisatge després de la batalla Al març de 2020, quan tot just s’havien decretat els primers confinaments a la major...