DestacatL’Euroregió Mediterrània atrau el 41% dels estrangers residents a...

L’Euroregió Mediterrània atrau el 41% dels estrangers residents a l’Estat espanyol

Josep Reyner. Economista
La immigració ha estat necessària per poder sostenir el model de creixement imperant a l’Estat espanyol, que ha estat poc productiu

A partir del boom  de la immigració de principis del segle XXI, l’Euroregió Mediterrània ha estat, juntament amb Madrid i Andalusia, el principal pol d’atracció de la immigració de procedència estrangera. I el seu efecte lògic, i no casual, és que precisament aquests territoris siguin on més ha crescut la població.

La immigració ha estat un dels elements necessaris per poder sostenir el model de creixement imperant a l’Estat espanyol basat en les activitats de baixa productivitat, escàs coneixement i els baixos salaris. 

Actualment (dades fins al 2018) l’Euroregió Mediterrània concentra el 41% de tota la població estrangera resident a Espanya, i la majoria d’aquests vénen bàsicament per raons econòmiques.

Tot el territori de l’Euroregió presenta taxes d’immigració clarament superiors a la mitjana espanyola. El 63% de la immigració té feina i treballa principalment en el sector serveis, vinculat a l’interès turístic de l’Euroregió. Destaca especialment el cas de les Illes Balears, on les taxes d’immigració són molt altes i representen un 17,1% dels residents totals de les Illes, quan al 2010 es va arribar fins al 22%.

Tota aquesta informació la podeu trobar, més ampliada, en l’Informe EuroMedi. Anàlisi de les potencialitats de l’Euroregió Mediterrània i de les limitacions que li són imposades, publicat per la Fundació Vincle i que trobareu a les llibreries. Podeu llegir la versió reduïda de l’informe aquí.

Notícies recents

Aquest Sant Jordi regala el llibre sobre el dèficit fiscal català de Josep Reyner i publicat per la Fundació Vincle

La Fundació Vincle acaba de publicar el llibre Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una...

El web “El català és negoci” es renova per arribar a nous públics

El 2021 la Fundació Vincle, amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua, va crear el web www.elcatalaesnegoci.cat,...

Animem a presentar-se a la nova línia de subvencions per a l’impuls del català a les empreses

Un dels objectius principals de la Fundació Vincle des del seu naixement és treballar perquè l’ús del català a...

Entrevista a Marc Monràs, empresari i ex-alt directiu de banca

Marc Monràs i Vinyes (Sabadell, 1947), actualment és empresari. Està casat, té dues filles i és avi de tres...