Activitats

Conveni de col·laboració entre la Plataforma per la Llengua, la Fundació Vincle i Tallers per la Llengua


El passat 21 de març, la Plataforma per la Llengua, la Fundació Vincle i Tallers per la Llengua van signar un conveni de col·laboració amb l'objectiu de sumar esforços per potenciar l'ús interpersonal del català. Tallers per la Llengua, entitat que elabora i imparteix tallers adreçats a fomentar uns hàbits lingüístics assertius i de fidelitat envers el català, integra d'aquesta manera la seva oferta dins dels catàlegs de serveis de la Plataforma per la Llengua i la Fundació Vincle, entitats de referència en el foment de la llengua catalana i amb una àmplia experiència en els àmbits social i empresarial.

[torna a l'inici]

Presentació del manual de bones pràctiques 'A l’empresa, en català' a la Cambra de Comerç de Girona


La sala d'actes de la Cambra de Comerç de Girona va acollir el 31 de gener de 2013 la presentació del manual de bones pràctiques A l'empresa, en català, elaborat per la Fundació Vincle i la Plataforma per la Llengua. L'acte va ser organitzat conjuntament pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Cambra de Comerç de Girona, la Plataforma per la Llengua i la Fundació Vincle. Unes 80 persones van omplir la sala d'actes de la Cambra gironina per escoltar la presentació i la posterior taula rodona sobre experiències d'empreses de les comarques gironines que utilitzen el català de manera normalitzada i que va comptar amb la presència de Joan Roca, cuiner i xef del famós restaurant gironí El Celler de Can Roca; Maria Trias, directora comercial de Galetes Trias; Joan Ribas, gerent de GNA Serveis Telemàtics i president de l'Associació de Noves Tecnologies de Girona i Ingrid Rahola, copropietària de Llagurt.

L'acte va començar amb el parlament de Domènech Espadaler, president de la Cambra de Comerç de Girona, que va destacar el compromís de la institució amb la llengua i la cultura del país i va alertar que "l'ús del català en el món empresarial ha avançat, però no normalitzat", al mateix temps va afirmar "el català obre oportunitats i els que es resisteixen a emprar-lo poden perdre oportunitats de negoci". A continuació, Xavier Albertí, gerent d'Embotits La Selva i patró de la Fundació Vincle va assenyalar: "Els empresaris estem obligats a utilitzar el català pel Codi de Consum de Catalunya. És una gran eina que cal aplicar amb cura i habilitat per normalitzar totalment la llengua". Antoni Baulida, director dels Serveis Territorials de Cultura de Barcelona; Josep Maria Lòpez Llaví, membre de l'executiva de la Plataforma per la Llengua i Antoni Solà, president del Consell de Centre del Consorci per la Normalització Lingüística van dedicar també unes paraules als assistents.

Posteriorment, Bernat Gasull, cap de l'àrea d'Empresa i consum de la Plataforma per la Llengua, va presentar el manual de bones pràctiques A l'empresa, en català. Gasull va assenyalar que "el manual és una eina per ajudar els empresaris a actuar d'acord amb la llei, amb criteris comercials i amb responsabilitat en relació al català". Així mateix, va destacar que "l'ús normal del català a l'empresa és plenament rendible econòmicament i afavoreix i condiciona la qualitat del servei amb el client". Cal destacar també que l'acte va servir per presentar en exclusiva el web www.empresaencatala.cat, que neix amb l'objectiu de ser un portal obert de consulta per a totes les empreses que actuen al país. En el web s'apleguen tots els continguts del manual A l'empresa, en català ordenats per temàtiques. Inclou també un mapa interactiu de tot el domini lingüístic amb la legislació que afecta les empreses i un conjunt de preguntes i respostes sobre dubtes que pot tenir l'empresariat a l'hora d'incorporar el català.

La Fundació Vincle va valorar molt positivament l'acte, atès que va servir per demostrar el compromís de les entitats, empreses i institucions gironines amb la normalització plena de la llengua catalana en l'àmbit empresarial. A més a més, l'entitat i la fundació van aprofitar l'ocasió per cedir al Consorci per a la Normalització Lingüística de Girona 300 exemplars del manual de bones pràctiques A l'empresa, en català, perquè tingués la màxima difusió entre els empresaris i emprenedors de les comarques gironines.

[torna a l'inici]

Conveni amb la Fundació CECOT Persona i Treball


La Fundació Vincle va signar el 17 de desembre de 2012 un acord de col·laboració amb la Fundació CECOT Persona i Treball que té com a missió fomentar l’ocupació i la cultura de la responsabilitat social empresarial entre les seves empreses associades.

L’objectiu del conveni és incorporar l’element lingüístic dins de la responsabilitat social de les empreses i ajudar-les a adaptar-se als entorns cada cop més internacionalitzats i multilingües.

La Fundació Vincle aportarà el seu ampli catàleg de serveis de suport a la gestió lingüística, mentre que la Fundació CECOT Persona i Treball aportarà la seva experiència en la gestió de la diversitat i la seva concepció de l’empresa com un dels elements imprescindibles per a la consecució d’una societat més justa i sostenible.

[torna a l'inici]

Conveni amb la Confederació de Comerç de Catalunya


La Fundació Vincle va signar el 14 de desembre de 2012 un acord de col·laboració amb la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) que, a través del Servei Lingüístic, treballa per la promoció i la millora de l’ús del català en les seves comunicacions habituals i en les de les entitats associades. També du a terme un conjunt d’accions de normalització lingüística centrades en l’àmbit comercial.

L’objectiu del conveni és difondre i promoure accions conjuntes entre les dues entitats perquè el català sigui encara més present i més habitual en el sector del comerç, com a llengua pròpia i oficial de Catalunya.

La Fundació aportarà el seu ampli catàleg de serveis de suport a la gestió lingüística, mentre que la CCC contribuirà amb la seva experiència en el sector socioeconòmic com a organització de referència del petit i mitjà comerç del país, així com amb la campanya “Oberts al català” i amb el programa “El comerç t’acull”, iniciatives que fomenten l’ús de la llengua catalana i afavoreixen la integració dels nouvinguts en el teixit comercial.

[torna a l'inici]

La Fundació Vincle rep un diploma en el marc de la IX edició del Premi de la Confederació de Comerç de Catalunya a la millor iniciativa lingüística del sector comercial


El lliurament de la IX edició del Premi CCC a la millor iniciativa lingüística del sector comercial, Memorial Mercè Canal, es va celebrar el 9 de novembre de 2012 a l’auditori de la Torre Agbar, a Barcelona.

Aquest guardó, que té com a finalitat reconèixer l’esforç que fan les entitats, empreses i associacions dels sectors del comerç, dels serveis i del turisme per promoure l’ús del català, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, mitjançant els departaments d’Empresa i Ocupació, de Cultura i de Benestar Social i Família.

La Fundació Vincle va ser mereixedora d’un diploma en reconeixement a la tasca d'informació i conscienciació realitzada a les empreses i comerços del país amb la publicació d’A l’empresa en català. Un mercat d’oportunitats. Manual per a unes bones pràctiques lingüístiques a l’empresa.


Els guardons van ser entregats pel director general de Comerç, Josep M. Recasens; per la directora general de Política Lingüística, Yvonne Griley; pel director general per a la Immigració, Xavier Bosch i pel diputat de Comerç i Esports de la Diputació de Barcelona, Jordi Subirana.

La Confederació de Comerç de Catalunya és l’organització més representativa del comerç català i aplega actualment uns 350 gremis i associacions, que alhora representen 90.000 comerciants i botiguers de Catalunya.

[torna a l'inici]

La Fundació Vincle reuneix algunes de les principals organitzacions empresarials del país en un acte pel català a l'empresa


Més de 150 persones van aplegar-se el 15 de maig de 2012 a l’acte convocat per la Fundació Vincle i la Plataforma per la Llengua al Cercle d'Economia, a Barcelona, a favor del català a l’empresa. Representants de les organitzacions empresarials i de l’administració van plasmar una voluntat ferma per tal que el català tingui el lloc que li correspon en les relacions amb el consumidor i dins l’empresa per acomplir la normativa i entendre les oportunitats de negoci que significa el mercat de llengua catalana. A la vegada es va presentar el Manual per a unes bones pràctiques lingüístiques a l'empresa elaborat per la Fundació Vincle i la Plataforma per la Llengua. Es tracta d’una guia que vol servir com una eina útil per a les empreses per actuar amb responsabilitat pel que fa a la llengua catalana.

A l’acte hi van intervenir els següents ponents:

  • Hble. Sr F. Xavier Mena, Conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya
  • Sra. Yvonne Griley, Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya
  • M. Hble. Sr. Joan Rigol, ex-president del Parlament de Catalunya
  • Sr. Artur Carulla, vice-president del Cercle d’Economia
  • Sr. Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua

I també les organitzacions empresarials següents:

  • Consell General de Cambres de Catalunya (Sr. Jaume Fàbrega)
  • CECOT (Sra. Anna Delclòs)
  • Confederació del Comerç de Catalunya (Sr. Miquel Àngel Fraile)
  • Fundació Vincle (Sr. Marc Monràs)

I els següents empresaris, moderats pel Sr. Carles Prats, periodista, que van mostrar exemples de bones pràctiques lingüístiques a l’empresa:

  • Embotits La Selva (Sr. Xavier Albertí)
  • RACC (Sr. Josep Mateu)
  • Galetes Trias (Sra. Maria Trias)
  • Moritz (Sr. Albert Castellon)

Algunes frases de l'acte

"El normal és projectar-nos tal com som i això també vol dir fer-ho en la nostra llengua."

"L'empresa s'ha de projectar al món i el català és un avantatge competitiu."

F. Xavier Mena, Conseller d'Empresa i Ocupació

"Defensar la nostra llengua és defensar la nostra capacitat de projecció. I hem de fer-ho sense por i amb normalitat."

Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya

"Cal que els empresaris siguin actius, que siguin els primers difusors del català al món de l'empresa."

Yvonne Griley, directora general de Política Lingüística

"El català no és una llengua petita. És la 27a llengua amb més pes econòmic del món."

Òscar Escuder, president de la Plataforma per la llengua

"La normalitat en el món del comerç passa perquè el català sigui la llengua de relació amb els nostres clients."

Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya

"El català ens fa propers, amigables, normals i incrementa la xifra de vendes."

"L’ús del català fidelitza. L’ús exclusiu del castellà allunya".

Marc Monràs, empresari i patró de la Fundació Vincle

"La gent té la necessitat de sentir que forma part d’un col·lectiu, i això fa necessari que et dirigeixis a ells en català."

Josep Mateu, director general del RACC

"El català és un tret diferencial, és una imatge moderna, és un plus i no un problema."

Maria Trias, directora de màrqueting de Galetes Trias i patrona de la Fundació Vincle

"Nosaltres hem trencat el mite que no és modern etiquetar i comunicar en català."

Albert Castellón, director general de cerveses Moritz

"El factor legislatiu és definitiu. Amb la militància no n’hi ha prou. Cal que l’administració faci complir la llei que obliga a etiquetar en català."

Xavier Albertí, administrador gerent d'Embotits La Selva i patró de la Fundació Vincle

[torna a l'inici]

La Fundació Vincle i la Plataforma per la llengua presenten 'El català també és meu', una guia adreçada als nous i futurs parlants de català


La Fundació Vincle i la Plataforma per la Llengua van presentar el 21 d’octubre de 2010, amb la presència de Justo Molinero, la guia El català també és meu, una eina adreçada a totes aquelles persones que volen aprendre el català però que encara no han començat a fer-ho, a aquelles que encara no ho han decidit perquè tenen certa resistència i a aquelles que ja el saben però que encara no s'han llançat a parlar-lo. Podeu descarregar la guia en aquest enllaç: http://www.plataforma-llengua.cat/estudis/interior/72

La guia és bilingüe (en castellà i català) i exposa i argumenta els motius i les reflexions que els catalanoparlants d'adopció -aquelles persones que no tenen el català com a llengua inicial però que l'han adoptada com a llengua d'ús habitual- han fet per sentir com a seva la llengua catalana. Aquest llibret mostra com assolir aquest sentiment.

El català també és meu neix i apareix amb plena consciència de ser un element necessari per a l'inici de la 'teràpia' col·lectiva que necessita el nostre país. Una 'teràpia' que, d'una banda, ajudi els potencials catalanoparlants d'adopció a adoptar la llengua i, de l'altra, faci prendre consciència als catalanoparlants d'origen de la gran necessitat de compartir-la.

Es van editar 5.000 exemplars de la guia. La distribució es va realitzar de manera especial a través dels diversos centres d'aprenentatge de català: sobretot a través del Consorci per a la Normalització Lingüística, però també del programa Voluntariat per la Llengua i de diferents entitats privades.

[torna a l'inici]

Nou segell de qualitat per a la compra de productes etiquetats en català


L'Associació en Defensa de l'Etiquetage en Català (ADEC), la Fundació Vincle i la Plataforma per la Llengua van presentar el 16 de desembre de 2009 un nou segell de qualitat per a la compra de productes etiquetats en català. Aquest projecte sorgeix arran de la campanya "A taula, en català", que les tres entitats promouen des de fa gairebé deu anys i que compta ja amb més de 240 adherits, tots ells grans entitats i organismes públics i privats que s’han compromès a consumir i a comprar tots els productes en català. L’objectiu principal d’aquest segell és reflectir i fer visible aquest compromís dels adherits a la campanya amb el consum en català, a més de donar exemple per tal que altres entitats segueixin el mateix camí.

La campanya cerca la implicació dels ajuntaments, consells comarcals, diputacions, Generalitat de Catalunya, partits polítics i entitats privades per fomentar el consum responsable i respectuós amb l’entorn cultural i lingüístic dels potencials consumidors. També ens dirigim a les empreses productores que etiqueten en català per tal de sondejar la possibilitat d’establir relacions comercials específiques amb les institucions i entitats que s’adhereixin a la campanya. I, finalment, volem també fer partícips d’aquesta campanya les empreses que no etiquetin en català, amb les quals es vol crear un vincle perquè puguin veure la gran demanda que hi ha per part de les institucions i entitats.

A la presentació pública hi van assistir representants d’algunes de les entitats adherides, com ara d’Il·lm. Sr. Jordi Solé, alcalde de l'Ajuntament de Caldes de Montbui, l'Il·lm. Sr. Pere Regull, alcalde de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Sr. Víctor Puntas, 1r tinent d’alcalde de l'Ajuntament de Molins de Rei i President del Consorci de Normalització Lingüística de Can Ametller, el Sr. Miquel Poch, 1r tinent d’alcalde de l'Ajuntament de Girona i responsable de Relacions Ciutadanes i Joventut, i el Sr. Julià Fernàndez, Director General de l'Agència Catalana de la Joventut.

[torna a l'inici]

Taula rodona sobre el català en el món empresarial, a La Jonquera


El dilluns 19 d’octubre de 2009, la Fundació Vincle va participar en una taula rodona organitzada per la Fundació La Jonquera en Acció, i que precedia la inauguració de l’exposició "El català a la feina". Segons els organitzadors, "l’objectiu d’aquesta exposició és conscienciar propietaris i treballadors d’establiments comercials, turístics i de restauració de la vila, de la necessitat de promoure l’ús del català en l’àmbit laboral, tant a escala interna com en l’atenció al públic".

La presentació de l’exposició va comptar amb la presència del Sr. Jordi Martinoy i Camós, delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya. La taula rodona va comptar amb la participació de la Sra. Sònia Martínez Juli, Regidora de Cultura de l'Ajuntament de La Jonquera, i representants de la Fundació La Jonquera en Acció, dels Serveis de Política Lingüística de les comarques de Girona, de l’associació empresarial nord-catalana Fem Feina, de l’associació empresarial Cercle Euram Empordà i de la Plataforma per la Llengua. En la taula rodona, el representant de la Fundació Vincle va argumentar que el català és cada cop més present en les grans empreses com a estratègia comercial i d’implantació en un mercat, i no com a un acte voluntariós.

[torna a l'inici]