DestacatL’Euroregió Mediterrània genera el 31% del PIB espanyol

L’Euroregió Mediterrània genera el 31% del PIB espanyol

La població de l’Euroregió ha passat de representar el 27,1% de tot l’Estat el 1980 al 29,2% el 2018

Josep Reyner. Economista

El Producte Interior Brut (PIB) és la mesura de la riquesa que es crea en un període de temps (normalment un any) en un país o territori. Segons dades del 2018, l’Euroregió Mediterrània crea el 31% de la riquesa que cada any es genera a Espanya (PIB). De fet, cinc comunitats autònomes espanyoles produeixen el 63,3% del PIB total (els tres territoris de l’Euroregió, Madrid i Andalusia). Dins de l’Euroregió les Illes Balears aporten el 8,4%, València el 29,9% i Catalunya el 61,7%.

El 31% del PIB que aporta l’Euroregió Mediterrània s’ha mantingut relativament estable des de l’inici de la democràcia (1980), tot i que l’evolució de cada territori ha estat diferent. En canvi, la població de l’Euroregió ha passat de representar el 27,1% de tot l’Estat el 1980 al 29,2% el 2018. La regió que més ha augmentat la població ha estat València, que ha passat del 9,6% al 10,6% dins de la població espanyola. A continuació, les Illes Balears, que han passat de l’1,7% al 2,5%, és a dir, de 0,65 milions a 1,18 milions, cosa que significa un creixement del 81%! I dels tres territoris finalment ve Catalunya, que ha passat del 15,7% al 16,1%.

La dada essencial que cal retenir és que tan sols 3 comunitats autònomes de les 17 que formen part de l’Estat espanyol aporten gairebé un terç del PIB de tot l’Estat.

Tota aquesta informació la podeu trobar, més ampliada, en l’Informe EuroMedi. Anàlisi de les potencialitats de l’Euroregió Mediterrània i de les limitacions que li són imposades, publicat per la Fundació Vincle i que trobareu a les llibreries. Podeu llegir la versió reduïda de l’informe aquí.

Notícies recents

Animem a presentar-se a la nova línia de subvencions per a l’impuls del català a les empreses

Un dels objectius principals de la Fundació Vincle des del seu naixement és treballar perquè l’ús del català a...

Entrevista a Marc Monràs, empresari i ex-alt directiu de banca

Marc Monràs i Vinyes (Sabadell, 1947), actualment és empresari. Està casat, té dues filles i és avi de tres...

El llibre sobre el Corredor Mediterrani d’Eduard Gracia es presenta arreu

Unes setmanes enrere llistàvem les notícies dels diversos mitjans de comunicació que han parlat del llibre Bastons a les rodes:...

Entrevista a l’economista Guillem López-Casasnovas sobre el dèficit fiscal balear

El prestigiós catedràtic d’Economia Pública de la Universitat Pompeu Fabra, Guillem López-Casasnovas, respon diverses preguntes en el vídeo titulat...