DestacatL’Euroregió Mediterrània atrau el 41% dels estrangers residents a...

L’Euroregió Mediterrània atrau el 41% dels estrangers residents a l’Estat espanyol

Josep Reyner. Economista
La immigració ha estat necessària per poder sostenir el model de creixement imperant a l’Estat espanyol, que ha estat poc productiu

A partir del boom  de la immigració de principis del segle XXI, l’Euroregió Mediterrània ha estat, juntament amb Madrid i Andalusia, el principal pol d’atracció de la immigració de procedència estrangera. I el seu efecte lògic, i no casual, és que precisament aquests territoris siguin on més ha crescut la població.

La immigració ha estat un dels elements necessaris per poder sostenir el model de creixement imperant a l’Estat espanyol basat en les activitats de baixa productivitat, escàs coneixement i els baixos salaris. 

Actualment (dades fins al 2018) l’Euroregió Mediterrània concentra el 41% de tota la població estrangera resident a Espanya, i la majoria d’aquests vénen bàsicament per raons econòmiques.

Tot el territori de l’Euroregió presenta taxes d’immigració clarament superiors a la mitjana espanyola. El 63% de la immigració té feina i treballa principalment en el sector serveis, vinculat a l’interès turístic de l’Euroregió. Destaca especialment el cas de les Illes Balears, on les taxes d’immigració són molt altes i representen un 17,1% dels residents totals de les Illes, quan al 2010 es va arribar fins al 22%.

Tota aquesta informació la podeu trobar, més ampliada, en l’Informe EuroMedi. Anàlisi de les potencialitats de l’Euroregió Mediterrània i de les limitacions que li són imposades, publicat per la Fundació Vincle i que trobareu a les llibreries. Podeu llegir la versió reduïda de l’informe aquí.

Notícies recents

Publiquem el llibre Bastons a les rodes: el Corredor Mediterrani i la lògica del poder a Espanya, d’Eduard Gracia, que explica clarament les intencions...

NOTA DE PREMSA DE LA FUNDACIÓ VINCLE Com és sabut, sobre el Corredor Mediterrani se n’han escrit moltes notícies i...

Saga, el nou saló del videojoc en català

El sector del videojoc és una indústria en constant creixement i evolució que té un gran impacte econòmic i...

Avatar 2 en català com a exemple no exemplar: entrebancs, malestar i posada de manifest de la problemàtica

El passat 16 de desembre del 2022 es va estrenar Avatar. El sentit de l’aigua, la segona part de...

Es publica, traduït a l’anglès, la versió resumida de l’Informe EuroMedi, de l’economista Josep Reyner

A principis del 2020 la Fundació Vincle va publicar Informe EuroMedi. Anàlisi de les potencialitats de l’Euroregió Mediterrània i de...