ArrelamentComença el Projecte d’arrelament lingüístic a l’Eix Besòs (2020-2021)...

Comença el Projecte d’arrelament lingüístic a l’Eix Besòs (2020-2021) de la Fundació Vincle

Una de les principals campanyes de la Fundació Vincle és el projecte d’arrelament lingüístic, el qual està duent a terme de manera continuada des de fa uns quants anys. Fa molt pocs dies que la Fundació va donar el tret de sortida de la campanya amb el Projecte d’arrelament lingüístic a l’Eix Besòs (2020-2021), que es desenvoluparà al llarg del primer semestre del 2021. La campanya es pot dur a terme gràcies a una aportació de Caixabank i a la col·laboració de la Plataforma per la Llengua.

Els objectius d’aquest programa giren a l’entorn de potenciar l’ús oral interpersonal del català i l’arrelament lingüístic dels parlants. La idea és continuar treballant en aquelles zones de Catalunya on l’ús social de la llengua és baix, i es focalitza a l’Eix Besòs, concretament a ciutats com Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs.

Els objectius d’aquest programa giren a l’entorn de potenciar l’ús oral interpersonal del català i l’arrelament lingüístic dels parlants. La idea és continuar treballant en aquelles zones de Catalunya on l’ús social de la llengua és baix, i es focalitza a l’Eix Besòs, concretament a ciutats com Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs.

El 2018 la Fundació Vincle ja va treballar en el Projecte Punts d’acollida Sabadell Sud, i el 2019 no només va donar continuïtat a aquest projecte sinó que a més va dur a terme el Projecte La Mina, el qual ja encetava el treball a la zona metropolitana del barcelonès del Besòs.

Malgrat les dificultats de la Covid-19, cosa que dificulta poder fer certes activitats en alguns espais tancats, enguany es treballarà per donar a conèixer la llengua catalana en l’àmbit educacional i lúdic, sobretot centrat en alumnes d’escoles i instituts. Les accions tindran lloc en els mateixos instituts o també en ateneus i casals de barri en funció de les possibilitats de col·laboració. El públic al qual s’adrecen les nostres accions són persones joves d’origen nouvingut i no catalanoparlants els quals poden ser, en un futur, els potencials nous catalanoparlants.

El públic al qual s’adrecen les nostres accions són persones joves d’origen nouvingut i no catalanoparlants els quals poden ser, en un futur, els potencials nous catalanoparlants.

Així que el passat dimecres 3 de febrer la Fundació Vincle, a través dels artistes Carles Belda i Rafalito, van ser presents amb les seves activitats a l’Ateneu de Sant Roc de Badalona. Belda i Rafalito van fer un taller de glosa, concretament de garrotín, en llengua catalana destinat als nens i nenes de diversos instituts del barri i que fan activitats a l’ateneu. El garrotín, possiblement d’origen asturià, és un tipus de cançó improvisada. Per dur a terme aquesta activitat, vam comptar amb la inestimable col·laboració de l’Ateneu de Sant Roc de Badalona.

Belda i Rafalito van fer un taller de glosa, concretament de garrotín, en llengua catalana destinat als nens i nenes de diversos instituts del barri i que fan activitats a l’ateneu.

Carles Belda, cantant i acordionista, i Rafalito, guitarrista expert en rumba i altres estils musicals, van enfocar l’activitat amb dinamisme perquè els nens i nenes hi poguessin participar i el taller fos ben dinàmic. I la veritat és que ho van aconseguir. El taller, de dues hores de durada, va ajudar a familiaritzar-se en català i de manera lúdica als nens del barri de Sant Roc de Badalona. Aquesta mena de tallers de tipus cantats ajuden a potenciar l’ús oral i espontani de la llengua catalana d’una manera divertida. Perquè pensem que la importància de l’ús social entre els joves és crucial. Aquest és un dels camins per fer bona feina i assolir l’arrelament lingüístic. Seguirem informant de noves activitats.

El taller, de dues hores de durada, va ajudar a familiaritzar-se en català i de manera lúdica als nens del barri de Sant Roc de Badalona. Aquesta mena de tallers de tipus cantats ajuden a potenciar l’ús oral i espontani de la llengua catalana d’una manera divertida.

Notícies recents

La Fundació Vincle impulsa amb la Plataforma per la Llengua el Manifest en suport del català “Només hi faltes tu”

NOTA DE PREMSA DE LA FUNDACIÓ VINCLE Els metges Magda Campins i Jaume Padrós, els empresaris Joan Font i  Jaume Roures,...

Èxit en la presentació del llibre ‘Integració europea o marginació espanyola’, d’Eduard Gracia

La presentació del llibre Integració europea o marginació espanyola. El futur bifurcat de Catalunya, el País Valencià i les Balears,...

La Fundació Vincle presenta l’estudi Integració europea o marginació espanyola

NOTA DE PREMSA DE LA FUNDACIÓ VINCLE L’economista Eduard Gracia explica quina és la clau per entendre el perquè de...

Presentem el llibre Integració europea o marginació espanyola, d’Eduard Gracia

El proper dilluns 16 de maig a les 19 hores la Fundació Vincle presentarà el llibre Integració europea o marginació espanyola....